Avem nevoie de programe de tip ”Scoala dupa Scoala”

72,8 % din parinti si-ar dori sa isi inscrie copilul intr-un program Scoala dupa Scoala contra unei contributii fie si minime”Programul Scoala dupa Scoala poate sa raspunda unor probleme majore de pe agenda publica a ultimilor ani: absenteismul scolar, parasirea timpurie a scolii, procentele tot mai mici de promovabilitate la examenele nationale.”

Stiati ca:

  • 5,6 % dintre parinti au afirmat ca au accesat  pentru copii servicii private de tip Scoala dupa Scoala?
  • 72,8 % din parinti si-ar dori sa isi inscrie copilul intr-un program Scoala dupa Scoala contra unei contributii fie si minime?
  • 15,2% din parinti afirma ca bunicii supravegheaza nepotii?

Pe 18 februarie am lansat in cadrul unei conferinte la Palatul Parlamentului „Raportul de cercetare privind nevoia de programe de tip Scoala dupa Scoala”.

Raportul prezinta punctul de vedere al parintilor cu privire la calitatea și accesibilitatea programului Scoala dupa Scoala in 11 judete: Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Hunedoara, Ialomita, Maramures, Vaslui si Valcea. Totodata, cercetarea scoate in evidenta unele aspecte pentru care trebuie gasite solutii privind garantarea accesului la acest serviciu si implicit asigurarea egalitatii de sanse pentru toti copiii.

„Programul Scoala dupa Scoala poate sa raspunda unor probleme majore de pe agenda publica a ultimilor ani: absenteismul scolar, parasirea timpurie a scolii, procentele tot mai mici de promovabilitate la examenele nationale. Credem ca includerea acestui program in Legea Educatiei Nationale dar si serviciile infiintate pana in acest moment sunt pasi importanti in acest sens.

Speram ca rezultatele studiului sa convinga decidentii politici de necesitatea prioritizarii investitiei in copii folosind inclusiv Fondurile Europene care vor fi disponibile incepand cu acesta.” declara Daniela Buzducea, Director de Advocacy World Vision Romania.

Din cei 72,8 % parinti care ar fi dispusi sa aloce o suma de bani pentru program,  37,9% ar aloca sub 100 lei lunar/per copil iar 25,9 % ar aloca intre 100 -200 lei lunar/per copil. Sumele pe care parintii sunt dispusi sa le plateasca pentru un program Scoala dupa Scoala difera in functie de mediul de rezidenta, venitul mediu al familiei si numarul de copii. Parintii din mediul rural intr-o proportie mai mare fata de cei din urban declara ca nu pot aloca nici un ban pentru program sau sumele alocate sunt de sub 100 lei/luna/copil.

Cititi intregul raport aici.  De asemena, va invitam sa vizionati si filmul despre „Scoala dupa Scoala” pentru a afla ce spun oamenii implicati, parintii si copiii din program

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.