Bursierii ,,Vreau în clasa a noua” din Iaşi au învăţat cum să vorbească în public cu succes

Bursierii ,,Vreau în clasa a noua!” din jud. Iaşi au primit primele burse şcolare şi au participat la prima activitate educativă din acest an școlar. Din cei 25 de bursieri din județul Iași, 20 sunt în clasa a XII-a, doi sunt în clasa a XI-a, doi sunt în clasa a X-a și unul în clasa a IX-a. Activitatea a fost menită să le dezvolte abilitățile de comunicare și de susținere a unui discurs public. Pentru că cei mai mulți dintre tineri vor absolvi în acest an liceul, activitatea a avut ca scop și familiarizarea lor cu regulile de care trebuie să țină cont atunci când vor susține probele orale din cadrul examenului de bacalaureat.

La final, bursierii au trebuit să demonstreze că au înțeles ceea ce înseamnă un discurs corect. Iar pentru asta, fiecare și-a prezentat planurile de viitor în fața colegilor, folosind evident regulile unei relatări în public.

,,Viitorul meu este nesigur, posibil sumbru sau unul ideal. Totul depinde de mine și de capacitatea mea de înțelegere asupra vieții. Trebuie să fac ceea ce îmi place, doar așa voi fi fericit. Astăzi, în schimb, eu Petru, vă anunț că voi avea un viitor!”, a spus Petru P, elev în cls a XII-a.

Robert I. este elev în clasa a IX-a iar din acest an școlar și bursier al Fundației World Vision România. Deși pentru el aceasta a fost prima întâlnire cu ceilalți beneficiari ai Programului ”Vreau în clasa a noua!”, emoțiile nu l-au împiedicat să-și mărturisească cu încredere planurile de viitor.

,,Pentru mine, viitorul reprezintă țelul suprem pentru care muncesc, mă pregătesc și la care visez. De când eram mic, îmi doream să ajung medic. Aceast gând pentru mine era ceva spontan dar apoi, odată cu maturizarea, mi-am dat seama că aceasta este chemarea mea. Pentru mine, a deveni medic este un vis nu doar o formalitate de a face ceva pe viitor. Cu alte cuvinte, toate sacrifiicile le fac pnntru obiectivul pe care mi l-am propus, acela de a ajuta oamenii”, Robert.

Programul de burse ,,Vreau în clasa a noua!” îşi propune prevenirea abandonului școlar pentru elevii de liceu din mediul rural. Elevii sunt absolvenți de gimnaziu cu rezultate școlare bune, care își doresc continuarea studiilor la liceu, însă nu au resursele financiare necesare. Bursierii primesc asistență și suport material continuu pe tot parcursul ciclului liceal, în funcție de planul de intervenție al fiecărui copil. Bursa lunară este oferită direct și are o valoare de 100 de lei, bani cu care elevul poate acoperi parțial cheltuielile cu masa, cazarea, transportul, rechizitele sau îmbrăcămintea elevului. Totodată, copilul participă la activități educative și de socializare, excursii și tabere de vară, care facilitează socializarea și contribuie la dezvoltarea abilitaților de comunicare și lucru în echipă, astfel încât elevul provenit din mediul rural să se integreze cât mai ușor în noul colectiv de la liceu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.