Copiii din comunitatea doljeană Predeşti au primit cu bucurie prima masă caldă

DSC_0876

Săptămâna aceasta, cei 76 de copii, de clasa pregătitoare şi clasele I- IV, de la Şcoala Gimnazială Predeşti, din judeţul Dolj,  au primit prima masă caldă prin programul ,,Pâine şi Mâine”. Ca în majoritatea comunităţilor rurale, şi aici, părinţii se lupta cu lipsa locurilor de munca şi condiţiile grele de trai.  Trăind doar din alocaţiile copiilor şi ajutorul social, acestora le este greu să asigure copiilor o alimentaţie adecvată. Totodată, copiii duc lipsă de haine, încălţăminte şi condiţii proprii pentru realizarea temelor şi a lecţiilor. Mulţi dintre ei trăiesc încă în case de chirpici, care au una sau doua camere locuibilie, în sezonul rece toţi membrii unei familii dormind, adesea, într-o singură camera.

DSC_0890

,,Programul ,, Pâine și mâine,, a fost mult aşteptat de toţi părinţii şi copiii din şcoala noastră, deoarece mulţi dintre aceștia provin din familii vulnerabile care trăiesc doar din alocațiile de stat pentru copii sau ajutor social.

Prima zi a programului a fost primită cu emoţie şi nerăbdare de către copii. În primul rând, ei au fost  încântați de servirea mesei calde, lucru de care unii dintre ei nu beneficiaza acasă. Cu ocazia desfășurării acestui program, copiii o să-și dezvolte și abilitatea de a servi  masa, de a folosi şi furculiţa, nu numai lingura, asa cum o parte dintre ei erau obisnuiţi până acum, şi de a fi mai ordonaţi în timpul servirii mesei.

Totodată, considerăm că participarea copiilor la acest program este un câștig foarte mare pentru ei , deoarece mulți veneau zilnic fără temele făcute, motivând diverse lucruri, fapt ce bloca sau încetinea progresul şcolar al acestora.” a spus prof. Milica Bivolan, director Şcoala Gimnazială Predeşti.

DSC_0933

Alex, elev în clasa a doua şi ,,cel mai conştiincios, isteţ şi cuminte copil din clasă” aşa cum l-a lăudat doamna învăţătoare şi colegii lui, ne-a mărturist că: ,,Mi-a plăcut cel mai mult ciorba de pui. M-a încălzit şi mi-a dat putere. Sunt pregătit acum să-mi fac temele.”

Colega lui, Denisa, s-a arătat şi ea încântată de cele doua ore de afterschool: ,,Mă bucur că ne facem temele la şcoală pentru că aşa toţi copiii o să aibă temele făcute şi lecţiile învăţate.”

Denisa, 8 ani

În prezent, în programul ,,Pâine şi Mâine” sunt inclusi 618 copii din 18 sate din judeţele Vâlcea, Vaslui şi Dolj.